Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a avut astăzi, 23 iulie 2020, discuţii bilaterale, în sistem video-conferinţă, cu Vera Jourova, vice-președintele Comisiei Europene şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției. În cadrul dialogului, Vera Jourova a afirmat că regresul pe care România îl traversează în ultimii trei ani pe zona de Justiție este evident.
Oficialii europeni au mulţumit pentru implicarea activă a României în susţinerea noului Mecanism privind Statul de Drept (Rule of Law) şi au menţionat că primul Raport pe acest subiect va fi publicat la finele lunii septembrie. Vera Jourova a precizat că este posibilă o vizită la Bucureşti, pentru a discuta concluziile Raportului privind România, dar şi aspecte ce ţin de îndeplinirea recomandărilor MCV, inclusiv cu membri ai Parlamentului României.
Comisarul Reynders a menţionat importanţa includerii în noul Cadru Financiar Multianual a condiţionalităţii privind Statul de Drept şi a precizat că obiectivul Comisiei Europene este acela de a restabili încrederea reciprocă între Statele Membre. De asemenea, a precizat că digitalizarea justiţiei este o prioritate a mandatului său.
Cei doi înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene au precizat că sunt deschişi cooperării cu autorităţile române, pentru a se asigura sustenabilitatea, stabilitatea şi transparenţa procesului de reformă a justiţiei din România. „După ani de progrese susţinute, România fiind un campion al reformelor în justiţie la nivelul UE, am văzut un regres evident în ultimii 3 ani. Trebuie reluate reformele şi trebuie restabilită încrederea în autorităţile statului”, a declarat vice-preşedintele Jourova.
Ministrul Predoiu a prezentat obiectivele Ministerului Justiţiei pentru perioada următoare: asigurarea independenţei sistemului judiciar, finalizarea proiectelor de lege pentru modificarea legilor justiţiei, consolidarea funcţionării parchetelor şi relansarea luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate.
Cătălin Predoiu a afirmat că legile trebuie reparate după intervențiile din 2017 – 2018. De asemenea, acesta a mai spus că „Ministerul Justiției va pune în dezbatere publică și ulterior pe masa Parlamentului legile necesare, încă din toamnă, va face toate demersurile pentru a ”injecta” în logistica sistemului sumele necesare.”
”Dialogul și cooperarea cu Comisia Europeană sunt bune. Convorbirile de astăzi cu vicepreședinta Jourova și comisarul Reynders au arătat că împărtășim aceeași viziune despre evoluțiile recente, dar și căile de urmat în continuare pentru redresarea justiției. Vom sprijini în continuare Mecanismul „Rule of Law”, care va asigura treptat același nivel de exigență privind calitatea justiției în toate statele membre. Am convenit faptul că paralelismele de evaluare/monitorizare în justiție trebuie să fie treptat înlăturate, toate statele membre trebuie să fie evaluate după aceleași standarde. Premisa și condiția în același timp sunt reprezentate de rezultatul concret din teren. Legile trebuie reparate după intervențiile din 2017 – 2018, schemele de personal finanțate și completate, inclusiv în materie de grefieri, condițiile logistice ameliorate. Este un program imediat, dar și de perspectivă, implică nu numai muncă din partea tuturor, ci și răbdare. Ministerul Justiției va pune în dezbatere publică și ulterior pe masa Parlamentului legile necesare, încă din toamnă, va face toate demersurile pentru a ”injecta” în logistica sistemului sumele necesare. Justiția presupune muncă și răbdare, fie că vorbim de un dosar de anchetă sau judecată, fie că vorbim de reconstrucția unui sistem întreg. Cei care nu au răbdare, nu au de fapt încredere în viitorul sistemului. Repornirea unui sistem, refacerea moralului și a spiritului într-un sistem, a nivelului de expertiză, reclamă muncă și răbdare. Cei care vor rezultate peste noapte, ignoră ce s-a întâmplat în ultimii ani, dar ignoră și contextul prezent. Eu am încredere în sistem și îl voi sprijini să își recâștige încrederea în el și respectul cetățenilor. Pașii greșiți se îndreaptă, efortul este continuu, dar reclamă timp.”, a declarat Cătălin Predoiu.